November 5, 2014

MUSHROOM SOUP

Assalamualaikum..

Tengok tajuk entri..hmm..yummy.. Tengah merehatkan mata dari buat asaimen di libry then tiba-tiba terbawang mushroom soup pizzahut.. wah..teringin mau makan. Apa lagi, terlintas ingat mau try buat nanti..so kita pun google la resepi.

Ni resepi dari blog warisan bonda resepi, boleh google ye.

BAHAN :
300 ml air..kalau mau kuah lebih tambah lagi.
500 ml susu segar..boleh guna dutch lady full cream.
1 atau 2 kiub pati ayam knorr.
1/2 st daun parsley kering.
1/2 st serbuk lada hitam.
Sedikit garam.
1/2 cawan tepung gandum.
1/2 sb mentega.
1 tin cendawan butang, buang air dan hiris atau cincang halus.

CARA :
1. Masukkan air dan susu ke dalam periuk. Biarkan mendidih baru masukkan kiub pati ayam.
2. Kacae sebati dalam 2-3 minit. Masukkan serbuk lada hitam + cendawan butang. Kacau lagi dalam 15 minit.
3. Masukkan daun parsley kering + mentega + garam. Kacau 10 minit.
4. Tepung gandum dibancuh dengan air. Kacau supaya tidak berketul.
5. Kacau sebati sampai sup agak pekat. Then siap. Ready untuk dihidang dengan garlic bread.

Mana mau dapat? Cari la di kedai..hikhik..

Nanti aku mau try buat. Coming soon. Cam sedap je. Pinjam gambar pizzahut.



0 comments:

Post a Comment