August 21, 2014

KEK COKLAT MOIST

Assalamualaikum..

Puh..puh..dah berhabuk..ok kali ni nak masukkan semua resepi yang dah dicuba..baru terpikir simpan kat sini untuk kegunaan masa depan..mana tau nanti nak cuba lagi..hikhik..

CHOCLATE MOIST CAKE

BAHAN A :
1) 1 cawan serbuk koko
2) 1 cawan gula perang / gula castor
3) 1 cawan susu segar dutch lady
4) 1 cawan susu pekat manis
5) 1 cawan minyak masak

Masukkan semua bahan A ke dalam kuali. Kacau rata. Rasa dah bercampur semua bahan2 tu bolehlah hidupkan api. Tak payah masak lama sangat, cukup sekadar sampai bahan2 sebati. Dah, matikan api. Biarkan sejuk. Kena betul2 sejuk ok.. ^_^

BAHAN B :
1) 3 biji telur
2) 1 penutup esen vanila

Gaul bahan B. Pukul sampai kembang.

BAHAN C :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 sd teh soda bikarbonat
3) 1 sd teh baking powder

Gaul bahan2 C sampai sebati. Sebelum tu jangan lupa ayak. Tak nak ayak pun boleh, tapi better ayak la..hihi..

OK..bila dah sedia semua ketiga2 yg di atas tu, dan bahan A dah sejuk, kacau lagi bahan A tu. Then masukkan adunan bahan B. Gaul sebati. Gaul je sekali dalam kuali tu, tapi takyah hidupkan api ok. Pastu masukkan bahan C sedikit demi sedikit. Kacau lagi sampai sebati. Sedia loyang, sapu mentega sikit supaya nanti senang nak keluarkan. Dah sudah, masukkan adunan ke dalam loyang. Kukus 45minit hingga 1jam.. Pandai2 la, kukus sampai masak. Orang kata nak bakar pun boleh, tapi tak pernah try lagi..




Ok..untuk topping coklat..
1) 1 bar coklat masakan
2) 1 sd butter
3) 1/2 cawan susu pekat manis
-susu full cream (optional)

Masak bahan2 tu guna kaedah double boiler. Macam gambar kat bawah. Takyah lama2, agak2 je..



Ok. bila kek dah masak, dan topping pun dah, keluarkan kek dari periuk kukus. Jangan keluarkan dr loyang dulu. Siram topping atas kek yang masih berada dalam loyang. Pastu boleh la tabur choc rice atau colourful beads. Sejukkan, dah sejuk bolehlah potong.
Then ngapp!!





Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment